Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nemzetközi fogathajtó versenyek szabályzata

2009.03.05
A változott szabályok:
 
901.2.
A hámfa legalább 60 cm széles legyen
901.7.
Bármilyen orrszíjat, kiegészítő kelléket, vagy segédfelszerelést - amely gátolja, vagy valószínűsíthetően gátolja a ló/póni szabad levegővételét - tilos használni.
901.8.
A lovak/pónik szemzője és segédfelszerelése nem akadályozhatja a lovak/pónik előre látását, és nem zavarhatja a szemüket.
905.3.6.
CAN verseny abban az esetben világbajnokságra minősítő verseny, ha az Alapszűriben legalább két FEI "I" bíró van, amelyből az egyik külföldi.
905.6.5.
Egyesfogathajtó VB-re csapatonként egy tartalék ló nevezhető a névszerinti nevezési listáról. A tartalék lovat hajtó versenyző eredménye beleszámít az egyéni- és a csapat végeredménybe is. A tartalék ló csak egyszer állítható be, a díjhajtás versenyszámának megkezdése előtt legalább egy órával, és ezt írásban kell közölni a rendezővel.
906.3.5.
Az alap zsűri max. 45 fogatot bírál el naponta, az Alap zsűri elnökének döntése alapján több fogat is bírálható.
917.2.5.
Egyetlen versenyszámban sem szabad a hajtót a kocsihoz rögzíteni. A hajtó helyzete akkor biztosítható kötéllel, hevederrel vagy övvel, ha a kötél, heveder, öv másik végét a segédhajtó fogja, és a kocsihoz nincs rögzítve.
917.3.
Az ostor használata az "A" és "C" versenyszámban
Díjhajtás és akadályhajtás:
Ostor nélküli behajtás - 10 hp
Ostor elvesztése vagy letevése - 10 hp
amennyiben a hajtó az ostort elveszti nem szükséges azt pótolni, befejezhető a verseny ostor nélkül, azonban a segédhajtó adhat tartalék ostort további hibapont nélkül.
917.4.
Az ostor használata a "B" versenyszámban
Nem kötelező, de ha visz a hajtó csak ő használhatja.
917.6.2.
Az "E" szakaszon a kobak viselése kötelező, kizárás terhe mellett.
918.2.
"A" és "C" versenyszámban a kocsilámpa kötelező.
919.4.
A fogatban menő lovon semmilyen segédszár nem lehet.
919.5.
A ló farkának szabad mozgását akadályozó segédeszközök használata tilos.
919.6.
A szárra, ill. a zablákra túlságos emelő hatást gyakorló gyűrűk, karikák, és egyéb eszközök használata az egész fogathajtó verseny helyszínén tilos.
919.10.
A fogathajtó verseny helyszínén a lónak kellemetlenséget okozó rúdra, ill. istrángra felszerelt kellék-; valamint anyag-, eszköz- és segédfelszerelés használata tilos.
924.2.9.
Az újbóli állatorvosi kontrollon átment lovaktól kötelező a díjhajtás előtt doppingtesztre vért venni, amelynek költsége a versenyzőt terheli.
924.5.1.
Akadályhajtáson való részvétel olyan lóval, amely nem vett részt az utolsó állatorvosi szemlén kizárással és Sárga Lapos figyelmeztetéssel jár.
926.2.1.
A segédhajtónak helyén kell maradni az "A" és "C" versenyszámban a behajtástól a kihajtásig (nem a célvonalig).
934.8.
A "Vállat be" feladatot összeszedett ügetésben kell végrehajtani. Az első lovakat úgy kell bevezetni a patanyomról, hogy a külső első ló farka és a rúd egy vonalba essen. Az első lovak vállát a hajtó a patanyomról kb. 30 fokos szögben bevezeti, a lovat állítja és hajlítja. A belső hátulsó láb a külső első láb vonalába lép, így a ló három patanyomon dolgozik. A vállat be feladat közben a ló maradjon lendületes, ütemes, aktív. A nyak túlzott hajlítása ütemhibát és feszességet eredményez. A hátulsó lovak egyenesek, az ellenállítás, ellenhajlítás nem elfogadott.
936.5.
Az előre haladó mozgás közben mutatott bármilyen ellenszegülés, rúgás, ill. ágaskodás engedetlenségnek minősül. A "C" pozícióban ülő bíró a következők szerint bünteti a hajtót:
Első eset: 5 hp
Második eset: 10 hp
Harmadik eset: kizárás
944.4.2.
Az "A" szakasz startjában való késői indulásért másodpercenként 0,2 hp jár.
944.4.3.
A szakaszokra a hajtó köteles álló helyzetből elindulni, pontosan a szakaszbíró indítására. Korai indulásért a szakaszbíró a hajtót vissza hívhatja. Büntetés a 944.4.2. szerint.
945.1.
A maratonpályán az ostor nem kötelező, amennyiben a hajtó ostorral hajt csak ő kezelheti. A szabály megszegése 20 hp.
946.3.2.
Amennyiben a segédhajtók az akadályban már leestek a kocsiról nem kötelező visszaülniük a kocsira, és nem kötelesek a fogatot követni a kötelező kapukon keresztül.
946.3.4.
A hajtó, ill. a segédhajtó hibapont szerzés nélkül csak az egyik lábát teheti az akadály valamely részére.
946.3.6.
A segédhajtó segíthet a hajtónak azzal, hogy a kantárszárnál fogva átvezeti a lovat az akadályon. A hajtó büntetése 20 hp.
946.7.2.
A hajtó kötelessége, hogy megálljon, és leszállítsa segédhajtóját, a mikor lova átlép az istrángon. A hajtó akkor is köteles megállni, ha az Alap zsűri, vagy az akadályt felügyelő bíró felszólítja a hajtót, hogy álljon meg. Ha a hajtó az akadály elhagyása előtt nem áll meg, és nem szállítja le segédhajtóját a helyzet rendezése érdekében, 20 hibaponttal büntetik. Az időt eközben nem állítják meg.
946.8.1.
A hajtó akadályban töltött idejét attól a pillanattól kezdve mérik, hogy az első lovak orra áthalad a behajtó kapun, és addig a pillanatig mérik, amikor az első lovak orra áthalad a kihajtó kapun. Az akadályban szerezhető hibapontok addig vonatkoznak a fogatra, amíg a teljes fogat át nem halad a kihajtó kapun.
952.2.6.
Az akadályhajtó pályán legeljebb 3 összetett akadály lehet.
952.7.1.
Kerekes tolómérő nem használható a pályabejáráskor.
956.1.1.
Az akadályhajtó pályára már behajtó, de a kezdést engedélyező csengőszó elhangzásától számított 60 mp-en belül a startvonalon át nem haladó hajtót 5 hp-tal büntetik.
956.1.11.
A nyitott összetett akadály elemei között más akadályok meghajtásakor áthaladhat a hajtó.
956.2.6.
Amennyiben a zsűri tagjai nem tudják biztosan, hogy a hajtó valóban meghajtott-e egy akadályt, a hajtót engedni kell befejezni a pálya meghajtását. Az Alap zsűri aztán meghozhatja döntését.
956.5.3.
A segédhajtó a kantárszárnál fogva átvezetheti a lovakat az akadályon. Büntetés 925.3.5 és 926.2.1
(forrás:fogatsport)